Dala si poriadne záležať na tom, aby sa vám páčila. Od prvého momentu prebieha konverzácia hladko, akoby ste sa poznali tak 100 rokov. Sadáte si za stôl a len tak mimochodom prehodí, ako veľmi miluje víno a ako ju jej otec – vínkar, o ňom mnohé naučil. Pozeráte na nápojový lístok, chcete urobiť dojem, no viete, že overená taktika – objednať druhé najlacnejšie – v tomto prípade stačiť nebude.

Odborníka na vína z vás v jednom článku asi nespravíme, to ani neočakávajte. Našim cieľom je naučiť vás, ako dostať v reštaurácii tú ideálnu fľašu, hoci o víne prakticky nič neviete.

Poraďte sa s miestnymi

Ak ste na dovolenke a trúfate si vykročiť z bezpečia hotelovej reštaurácie, spýtajte sa na tipy miestnych.

Tí budú dokonale vedieť, čo a kde stojí za to. Verte mi, názor domáceho bude vždy viac ako postoje laikov na Trip Advisore.

Lokálne víno a lokálne jedlo k sebe (takmer) vždy pasujú

Keďže lokálne víno a lokálne jedlo znamená využitie potravín, ktoré sú pre daný región typické a majú v ňom najlepšie podmienky, ak tieto dva elementy spojíte, takmer určite zahviezdite. Ak chcete ísť ešte ďalej, sústreďte sa na špecifiká jednotlivých regiónov, no ak zostanete v krajine, určite neurobíte chybu.

Čím dlhší názov, tým lepšie

Možno to neviete vysloviť, no ak netušíte, čo si vybrať, vyberte si víno s najdlhším názvom. Zrejme pri vyslovovaní názvu „Monzinger Frühlingsplätzchen Riesling Großes Gewächs, Emrich-Schönleber, Nahe, Nemecko 2010“ vyzniete vtipne, no trik spočíva práve v tom. Mnoho ľudí si tieto vína neobjednáva práve preto, reštaurácie teda týchto vín nepredávajú tak veľa a tým pádom je väčšia šanca, že budú mať k dispozícii lepšie ročníky a budú mať jemne zníženú cenu.

Všímajte si personál

Ak personál sám nevie poriadne vysloviť názov vína, snažte sa vybrať si víno sám. V opačnom prípade verte someliérovi. Sú to profesionáli, ktorých cieľom nie je vybrakovať vám peňaženku (ako si mnoho ľudí mylne myslí), ale naopak poradiť vám to najlepšie víno za adekvátnu cenu. Dobrý someliér vie, že kvalita vína a jeho cena nie vždy súvisia.

Nebojte sa povedať cenu

Ak máte pocit, že je to hlúpe, nie je. Nebojte sa povedať someliérovi, koľko ste ochotný za fľašu zaplatiť.

Vďaka tomu vás nečaká pri platení šok a someliér vám nájde v danej cenovej relácii to najlepšie, čo má k dispozícii. Nikto si o vás nebude myslieť, že ste „lacný“ a možno vám dokonca pri vhodnom pomere cena/kvalita someliér odporučí aj niečo lacnejšie – čo sa navyše perfektne spáruje s vašim jedlom.

Nekupujte najlacnejšie ani najdrahšie

Je verejným tajomstvom, že najlacnejšie a najdrahšie víno v ponuke je vždy najhoršie v pomere cena/kvalita.

Pre istotu vynechajte aj druhé najlacnejšie a druhé najdrahšie víno a snažte sa držať niekde v strede, kde sa skrýva väčšina výborných vín, stále v relatívne rozumnej cene.

Shopping cart

Total
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout